SPKRBOX      Festival  

FARVANN u tekst foto Emma Sukalic, desig

FARVANN

- mellom det vi kommer fra og det vi er

14.Nov. Kl.18.30

16.Nov. Kl.19.00

17.Nov. Kl.19.00

18.Nov. Kl.19.00

19.Nov. Kl.19.00

Nationaltheatret, Malersalen

For ungdomsbillett  120kr (15 - 26 år) kryss av for Unge National på Min side når du kjøper billett.

Med bakgrunn fra Nigeria, Uganda og Norge har Asta Busingye Lydersen, Monica Ifejilika og Numa Edema Norderhaug både fargerike og dramatiske familiehistorier som strekker seg over generasjoner, kontinenter og verdenshav. I periferien og i sentrum av minnene finner de sine fedre. 

Men hva var det egentlig som skjedde? Hva hvis det de husker ikke er slik det var? Kan et falskt minne likevel være sant? Asta, Numa og Monica dykker ned i minnene, de lykkelige og de vanskelige, og oppdager hendelsene, menneskene og stedene som har formet dem. I prosessen sprenger de vedtatte sannheter, og oppdager nye. 

 

Forestillingen er basert på biografisk materiale og integrerer scenetekst, video og musikk. Sammen utfordrer utøverne egen identitet, tilhørigheten til det norske samfunnet og sine egne kunstneriske grenser

 

Farvann er produsert av Queendom og SPKRBOX i samarbeid med Nationaltheatret. Dramaturg Oda Radoor har bidratt i skriveprosessen, og forestillingen er regissert av Mari Kjeldstadli. Med på scenen er også komponist, musiker og videodesigner Peter Baden, som også medvirker i forestillingen SUPERKID høsten 2020. 

MEDVIRKENDE: 

Asta Busingye Lydersen, skuespiller 

Monica Ifejilika, skuespiller

Numa Edema Norderhaug, skuespiller

Peter Baden, komponist, musiker 

Mari V. Kjeldstadli, regissør og dramaturg

Oda Radoor, dramaturg

 

Tekst og idé: Monica Ifejilika, Asta Busingye Lydersen, Numa Edema Norderhaug 

Foto: Emma Sukalic. Design: Smile Studios og Laverne Wyatt.

 

Produksjonen er støttet av Fond for utøvende kunstnere, Komponistfondet, Fritt Ord, Bergesenstiftelsen, Scheiblers Legat,  Dramatikkens Hus, Skuespillersenteret og SPKRBOX.

Monica Ngozichukwuka Ifejilika er en norsk-nigeriansk sanger, låtskriver og komponist, som soloartist og som del av kulturgruppa Queendom. Det samfunnsengasjerte kunstnerkollektivet har gjennom to tiår skapt musikk og scenetekst med fokus på kvinner og norsk flerkulturalitet. Monica ga ut første soloprosjekt, «Keep it Solid» (daWorks) i 2014, hvor singelen «Tomfoolery» oppnådde høy radiorotasjon. I 2020 komponerte og skrev hun musikken til Tabanka Dance Ensemble filmen «That Voudou That We Do» og musikkteaterforestillingen «En psykotisk håndbok» med Ole MAA. Foruten det sceniske, har Monicas fokus ligget på ungdomsrettede kunst- og kulturprosjekter gjennom mentoring, kursing og prosjektledelse.

 

Asta Busingye Lydersen ble født i Skottland og bodde deler av barndommen i Uganda og Kenya. Hun jobbet mange år som frilansskuespiller, blant annet på Trøndelag Teater, Oslo Nye Teater, Riksteatret, film og TV. Asta er låtskriver og artist i den prisbelønte kulturgruppa Queendom som produserer plater, forestillinger og livekonserter med et sterkt samfunnsengasjement i bunn. Deres siste album MamaLove (daWorks, 2019) inkluderer gjesteopptredener fra Admiral P, Numa Edema og rapperen Son of Light. Asta jobber også som prosjektleder og konferansier, og har hatt en rekke verv i kultursektoren, blant annet som nestleder i Kulturrådet, jurymedlem i Telenors Kulturpris og styremedlem i Nationaltheatret. 

 

Numa Edema Norderhaug er musiker og er født og oppvokst i Oslo. Han har en  sammensatt bakgrunn med røtter fra både Norge og Nigeria. Musikalsk beveger han seg mest i soul-landskapet, med tekster inspirert av kjærlighet, sorg og det mystiske. I 2015 ga han ut debutalbumet sitt, The Hourglass, og året etter EP-en Atlantis. Numa turnerte store deler av 2017 i USA som oppvarmer for de legendariske musikerne Stephen Stills (Crosby, Stills, Nash & Young) og Judy Collins. I 2018 kom albumet Good times are bad times for somebody til gode kritikker. Han har skuespillererfaring fra barne- og ungdomsseriene Rot og Helium på NRK og har også medvirket i Netflix-serien Blodtur.

 

Mari V. Kjeldstadli ​arbeider som frilansregissør, er dramaturg ved Nationaltheatret og sitter i redaksjonsrådet for forlaget H/O/F. Hun hadde nylig regi på Jonas på Kilden teater som fikk strålende kritikker. Høsten 2019 satt hun opp Åpenbaringen av Mattias Andersson på Rogaland teater, som også ble svært godt mottatt av publikum og kritikere. Hun har tidligere jobbet som regissør ved blant annet Nationaltheatret, Akershus Teater, Dramatikkens hus, Norsk Dramatikkfestival og Møllebyen litteraturfestival, og som dramaturg for flere teatre i Norge, Sverige og England.

 

Peter Baden jobber som komponist, musiker, musikkprodusent og VJ. Han har jobbet med en rekke ulike aktører i kunstfeltet som Ultimafestivalen og Berliner Kammersymphonie, Kork og artister som Nils Petter Molvær, Mari Boine, Bugge Wesseltoft, Hanne Hukkelberg og Thea Hjelmeland m.fl. Han har produsert plater for andre artister, komponert musikk for de fleste store teatrene i Norge, samt produsert musikk for TV, film, dans og radio. Han har hatt ansvaret for store internasionale produksjoner som the Viking Planet, Nasjonalmuseets audioguide, og Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016, samtidig som han har skrevet for obskure Heddaprisnominerte produksjoner på Black Box teater. I 2015 fikk Peter satt opp sin egen teaterforestilling “Rytmer fra verdensrommet” på Det Norske Teatret, der han bidro med både manus, video, musikk og var utøver. I tillegg til å være aktuell med flere nye produksjoner jobber Peter for tiden med egen soloplate og en rekke improviserte streamingkonserter.

 

Oda Radoor er dramaturg utdannet fra Institut for Dramaturgi ved Universitet i Århus. Tidligere jobbet hun som fast tilknyttet dramaturg på Nationaltheatret og siden ved Dramatikkens hus, men er i dag frilans dramaturg, dramatiker, produsent og regissør. Seneste arbeider er regi og delmanus på rapmusikalen Det bare er sånn ved Oslo Nye Teater, skrevet deler av Point of you produsert i Jerusalem og spilt på Nationaltheatret. Oda var dramaturg for David Greigs The Events i London (Hendelsen, Norge 2014.). Hun er med i Goksøyr/Martens’ kompani og har vært dramaturg på Vildanden, Salong, Gudstjeneste, Foreldremøte, OMsorg og FRI i 2015. Hun har skrevet libretto til Ballerina med musikk av Synne Skouen (Den Norske Opera, 2017