SPKRBOX      Festival  

BLIKK rektangel m tekst.png

ANDREUTKAST: BLIKK

- om jenter som sloss, myten Medusa og om svarte øyne

21.Nov. Kl.18.30

Det Norske Teatret, Scene 3

 

1 billett - 2 visninger:

Billetten gjelder både Førsteutkast og Andreutkast: BLIKK

I en skolegård i Oslo barker en gjeng med jenter sammen i et masseslagsmål. Bare noen dager etter skjer det igjen. Videoene fra klasserommet og fra skolegården er brutale. Pressen skriver; “jentene slåss på grunn av «blikking» i skolegården.”

 

Blikk er en forestilling for ungdom om å se og bli sett. Om posisjonering, vennskap, mobbing og om følelser. 

 

«Blikking» er ikke et nytt fenomen. Å se noen i øynene er noe grunnleggende menneskelig. Men hva skjer når blikket ikke lenger er vennlig og imøtekommende? Når blikket er svart og avvisende, truende eller bebreidende? Hva skjer når du ikke blir sett på i det hele tatt? Og hvorfor føler vi ubehag når vi blir stirret på? Hva skjer med de som blir «blikket», og hvem er de som «blikker»? Som bruker øynene til å demonstrere makt eller fryse ut noen?

 

Forestillingen er produsert av Mine Nilay Yalcin i samarbeid med SPKRBOX

 

Blikk er en del av SPKRBOX sitt konsept Utkast. På fem til ti dager jobber ulike grupper sammen og arbeidet ender i en work-in-progress-visning under festivalen.

 

MEDVIRKENDE: 

Mine Nilay Yalcin, regissør

Jenny Mueni Ndunda, skuespiller

Hina Zaidi, skuespiller

Madeleine F. Røseth, skuespiller

Amalie Eggen, skuespiller

Giulia Hellesdatter Roi, skuespiller

Christine Helland, dramaturg

Cici Henriksen, kunstnerisk rådgiver

Anja Kjærnli, inspisient

Foto: Smile Studios

Mine Nilay Yalcin er norsk/tyrkisk regissør basert i Oslo. Hun er utdannet skuespiller fra Nordic Black Xpress teaterskole og har siden 2006 også jobbet som regissør. Mine har i sitt arbeid fokus på politisk og multikulturelt teater. De siste årene har hun særlig jobbet med gateteateret og oppsøkende teater. Mine tar nå sin mastergrad i teater ved Kunsthøgskolen i Oslo hvor hun fordyper seg i regi og gateteater. I 2018 lagde hun gateforestillingen Asfaltpuls - paranoia som faen i solnedgang av M.H.Hallum, og tidligere i år regisserte hun CULPA! i unntakstilstand av Taro Cooper ved Kilden Teater i Kristiansand.

 

Christine Helland er utdannet ved Universitetet i Agder, hvor hun har en bachelor faglærer i drama, master i kunstfag og årsstudium i litteratur, film og teater. Christine jobber for tiden ved Kilden Teater og Konserthus som teaterinstruktør og prosjektleder for blant annet UngdomsKilden. Hun har også erfaring som skuespiller og scenecoach for live-artister,  har vært timelærer og sensor ved UiA samt jobbet som freelance-skribent for Norsk Shakespearetidsskrift.

 

Madeleine F. Røseth er skuespiller med utdannelse fra Nord Universitet, (tidligere HINT). Etter endt utdannelse i 2011 har hun jobbet ved blant annet Haugesund Teater, Unge Viken Teater og Nordland Teater. Hun har vært medskaper og utøver på egne produksjoner og i samarbeid med andre i det i frie scenekunstfeltet. Madeleine jobbet flere år i det franske, verdensturnerende teaterkompaniet Philippe Genty Compagnie. Høsten 2020 blir hun å se i Claire de Wangens produksjon Center U. 

 

Giulia Hellesdatter Roi er 27 år gammel og utdannete skuespiller fra John Strasberg Studioes New York 2014, og fra Westerdals Oslo ACT i 2018. Hun har jobbet som frilans skuespiller, regissør, produsent og dramatiker for blant annet AMMA Teater og Det Norske Fossekompaniet. Giulia er også instruktør for Nordic Black Ungdomsteater. I 2019 utga hun diktboka Her er det mye å ta tak i gjennom Knapt forlag. 

 

Hina Zaidi er oppvokst i Groruddalen. Hun startet sin skuespillerkarriere i NRK-serien Taxi i 2011. Etter det jobbet hun ved Riksteatret i noen produksjoner før hun tok sin skuespillerutdannelse ved Nordic Black Xpress. Hina er også slampoet, boksetrener og utdannet barnevernpedagog. I 2019 spilte hun i Tigerstadsteatrets forestilling Ingenting som vant Heddapris for beste ungdomsforestilling. Våren 2021 skal hun igjen turnere med  gateforestillingen Asfaltpuls som hadde premiere i 2018.

 

Amalie Eggen kommer fra hip hop-miljøet i Oslo. Som danser i Cre8/Da-Yo har hun medvirket i utallige TV-produksjoner, musikkvideo- og sceneopptredener med en rekke ulike artister. Hun har også bred erfaring som dansepedagog og koreograf. Siden 2008 har Amalie rettet seg mer mot teaterverden og har medvirket i diverse oppsetninger som skuespiller og musikalartist, både i Norge og i utlandet. Hun har blant annet vært å se i musikalen Oliver på GøteborgsOperan, den nyskrevne Tordenskjold på Trøndelag Teater, Hair på Oslo Nye Teater og Great as I am med Nordic Black Theatre på Den Norske Opera & Ballett. 

 

Jenny Mueni Ndunda er utdannet skuespiller fra Nordic Black Xpress i 2020, og jobber nå som frilans-skuespiller. I høst er hun blant annet å se i SPKRBOX og Det Norske Teatrets forestilling Linje 5 på Rommen Scene og i TV2 Sumo-serien Hjerteslag. Høsten 2021 begynner hun på sin bachelor i skuespillerfag ved Teaterhøgskolen KHiO.