Nationaltheatret på TORSHOV

FREDAG 9.sepT

Nordic Black Theatre / Caféteatret

19:00
PANELDEBATT

.

PANELDEBATT

HOMER IS MY

HOMEBOY.

LEDET AV TONY LORENZI

Kenneth Engebretsen, rapper
Evelyn Rasmussen Osazuwa,

slampoet og skuespiller
Nils m/ Skils (Nils B. Grønvold), rapper
Henry Bowers (Nils Jansson),

spoken word-artist og rapper
Einar Idsøe Eidsvåg,

prosjektmedarbeider i Music Norway
Tony Lorenzi, debattleder

SPKRBOX inviterer til en samtale om rapmusikken og dens kompleksitet.

 

Rap forenkles ofte til å være en musikksjanger med vise spesifikke karaktertrekk som av og til latterliggjøres eller undervurderes. Kanskje skyldes dette at lytteren mangler den forståelsen og kunnskapen som kreves for å gjøre en rettferdig og innsiktsfull vurdering av sjangeren? Ingen annen musikksjanger granskes, sensureres og dømmes i samme utstrekning som hiphop. Hva kommer det av?

 

For den innbitte rapperen eller lytteren er rap en kunstform med et antall undersjangre som alle har sine ulikheter. Til årets paneldebatt har SPKRBOX samlet rappere, journalister og hiphopekspertise fra Norden for å diskutere raptekster, kulturelle klasseforskjeller, tekstforståelse, litterær kvalitet og andre spørsmål som gir ytterlige forståelse for kunstformen. Avstanden mellom Homers dikterkunst fra antikken, som i dag regnes som klassisk litteratur og inngår i den vestlige kanon, til dagens raptekster er ikke så stor som mange kanskje vil tro.

 

Paneldebatten ledes av Tony Lorenzi, kunstner med graffitibakgrunn bosatt i Västerås i Sverige. Han er litteraturviter utdannet fra Universitetet i Stockholm og har blant annet jobbet som journalist og lærer. Lorenzi tar i denne debatten utgangspunkt i ulike teksteksempler fra artister som viser sjangerens bredde, han snakker om kompleksitet og tekstanalyse og om den noen ganger berettigede kritikken.  

Instant SPKRBOX / Emilie Pat. Williams

GRATIS

.

21:00
WORK IN PROGRESS

.

Video: Emilie Pat.

hiphop vokste

opp i blokk.

Hiphop vokste opp i blokk er en konsertforestilling om oppvekst, identitet og tilhørighet.

Om Groruddalen, klassekamp og om å finne ut hvem man er og hvor man skal.

 

At hiphop ble til i en blokk er et historisk faktum. Det er også et historisk faktum at Martin, Jonathan og Felipe vokste opp i blokk. Blokker i Groruddalen. Hiphop vokste opp i blokk er en konsertforestilling hvor publikum blir tatt med inn bak musikken til Don Martin, Boss Castro og Fela. Er vi stedet vi kommer fra? Hvordan ble vi den vi ble, og hvordan ble det musikk av det?

I forestillingen leker utøverne med å gå inn og ut av rytme og rim. Kanskje til og med slette ut grensen mellom det.

Don Martin er rapper, DJ og skribent. Han var sentral i Gatas Parlament i en årrekke. Don Martin gav ut sitt første soloalbum i 2013, En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt som sikret ham en Spellemannspris. Han fikk Nopas pris for Årets Tekst for låta Nilsen.

 

Jonathan ”Boss” Castro er rapper, driver sitt eget plate-label og er kjent for sitt engasjement og arbeid med ungdom, blant annet gjennom Antirasistisk ungdomsavdeling Agenda X. I 2010 startet han etterskoletilbudet HipHop 101 på Rommen skole, et gratis tilbud for musikkinteressert ungdom.

 

Felipe “Fela” Orellana Castro er rapper og ble først kjent gjennom Haugenstua-gruppa Breaknecks, men har siden rukket å slippe to soloalbum og en EP sammen med duoen Degos. Han ble tildelt Årets Hiphop-album av Wimp for debuten D.U.R.E. i 2012. Det nye albumet R.Å.E. kom ut i mai 2016.

"Jeg kommer fra et sted med sterk lokal tilhørighet, et sted hvor jeg

lærte å være stolt av hvor jeg er fra og hvem jeg er, i opposisjon til hva

samfunnet syntes å ville at vi skulle være. Og kanskje var det nettopp på

grunn av å bli sett ned på for hvem vi var at ryggmargsrefleksen ble

så sterk mot de som vil at jeg skal gjøre det samme mot andre". 

Don Martin  

WORK IN PROGRESS / SPKRBOX

DON MARTIN
Rapper

Foto: Michael Angeles

WORK IN PROGRESS

Foto: Kim S. Falck-Jørgensen

konsertforestilling

WORK IN PROGRESS / SPKRBOX

JONATHAN BOSS CASTRO
Rapper

Foto: Kim S. Falck-Jørgensen

WORK IN PROGRESS / SPKRBOX

FELIPE FELA ORELLANA CASTRO
Rapper

Foto: 

WORK IN PROGRESS / SPKRBOX

MORTEN JOACHIM
Regi

Foto: Dag Jenssen

WORK IN PROGRESS / SPKRBOX

CICI HENRIKSEN
Regi

Foto: Emilie Pat.

WORK IN PROGRESS

Bra folk fra hiphopscenen koblet med bra folk fra teatermiljøet. Tre work-in-progress-grupper har fått et begrenset antall prøvedager som ender med en visning for publikum under årets festival. 

.

22:30
RAP-BATTLE
Foto: Emilie Pat. Williams

2 SKUESPILLERE.

2 RAPPERE.

duell i

ordkunst.

Et av de store høydepunktene fra de to første SPKRBOX-festivalene har vært battelen mellom skuespillere og rappere. Og i år gjør vi det igjen! To skuespillere møter to rappere til duell i ordkunst.

 

I år er det skuespillerne Ulla Broch og Marika Enstad som får prøve seg mot rapperne Tuva Syversten, bant annet kjent fra Valkyrien Allstars, og TOVANSKÏ. I forkant av battelen får skuespillerne et lynkurs i battling av Pats Nichols, en av Norges beste på området. Tre runder med ord som slår og sparker, fornøyer, forbauser og fornærmer. Hvem vinner kampen om de beste rimene, de sløyeste vendingene og de feteste linjene?

Ulla Broch har jobbet som skuespiller i tjue år og har bred erfaring fra både teater, TV, film og radio. Hun har jobbet ved de fleste av landets teatre og vært tilknyttet flere frie grupper og kompanier; blant annet har hun turnert verden rundt med flere produksjoner med Jo Strømgren Kompani.

Marika Enstad gikk ut fra Teaterhøgskolen i 1994 og har siden vært tilknyttet diverse teatre i Norge. De siste to årene har hun vært ansatt ved Nationaltheatret. Marika har også laget egne forestillinger og medvirket i både film- og TV-produksjoner som blant annet Himmelblå, Lillyhammer og filmen Sønner.

 

Tuva Livsdatter Syvertsen er hardingfelespiller, vokalist og rapper. Kanskje mest kjent som frontfigur i Valkyrien Allstars, men har de siste årene bidratt på flere hiphop-album og har etter hvert også utmerket seg som en habil rapper.  

TOVANSKÏ er rapper og spoken word-artist. Etter å ha hatt base i London i ti år har han nå returnert til hjemlandet, og denne høsten slipper han sin første EP. 

RAP-BATTLE

WORK IN PROGRESS / SPKRBOX

PATS NICHOLS

Rap-battle coach

Foto: Terje André Pettersen

WORK IN PROGRESS / SPKRBOX

MARIKA ENSTAD
Skuespiller

Foto: Gisle Bjørneby

WORK IN PROGRESS / SPKRBOX

ULLA MARIE BROCH
Skuespiller

Foto: 

WORK IN PROGRESS / SPKRBOX

TOVANSKÏ

Rapper

Foto: TOVANSKÏ

WORK IN PROGRESS / SPKRBOX

TUVA SYVERTSEN
Rapper

Foto: Knut Utler

23:00
ETTERFEST på "hva skjer"

.

Foto: Emilie Pat. Williams

Zeps har samlet gode venner; DJ-er, rappere, beatboxere og inviterer til fest på Hva Skjer! Zeps er rapper og freestyle-mester fra Brooklyn. I snart ti år har han jevnlig tatt turen fra New York til Norge for å jobbe med norske musikere, produsenter og dansere. Nå tar han oss inn i natta med feite beats og fengende hooks. Og når denne gjengen setter i gang lover vi at det blir vanskelig å sitte stille!

OBS! Det er 23 års aldersgrense på HVASKJER.

GRATIS